Onze eerste 2 weken Indonesië!
Door: Martje
Blijf op de hoogte en volg Mart&Marjo
06 Maart 2013 | Indonesië, Jogjakarta
Hier ons eerste verhaaltje vanuit Indonesië! Inmiddels zijn we al 2 weken in Indonesië. Woensdag 20 februari vertrok om 20:30 uur ons viegtuig. Het was maar 3 uurtjes vliegen dus om 23:30 uur landden we in Jakarta. Geloof het of niet, de regen kwam met bakken uit de hemel vallen.
In het vliegtuig werd omgeroepen dat we nog eventjes moesten wachten want door de slechte weersomstandigheden kon er geen trap naar het vliegtuig gebracht worden.. Dus. Nadat we onze koffers hadden opgehaald en door de douane waren gegaan gingen we opzoek naar een taxi. We hadden van te voren gehoord en gelezen dat we een 'blue bird'
taxi moesten nemen. Helaas dachten nog meer zo daarover (er waren nog genoeg andere taxi merken, maar die zijn stukke duurder) en dus hebben we totaal anderhalf uur (in de regen!) op een taxi moeten wachten. Op naar ons hotel in Jakarta! We hadden van te voren een hotel geresereerd aangezien wij het niet echt zagen zitten om 's nachts nog opzoek te gaan naar een slaapplek. Maaar, ons taxichauffeurtje kon ons hotel niet vinden.. Hadden wij weer! Na veel rondgevraagd te hebben en rondjes rijden, de meter liep maar door, eindelijk gevonden! Dus om half 3 's nachts checkten we eindelijk in. Besloten het ontbijt de volgende ochtend over te slaan en even goed uit te slapen. Maarja, wat toen?
Dit land is zooo anders dan Thailand! Ten eerste zitten we hier in het regenseizoen, tevens het laagseizoen. Gelukkig betekend dat niet dat het dan de hele dag regent zoals in Nederland, maar er is af en toe een stevige bui. Wel is het heel warm en benauwd. Thailand was super toeristisch maar hier hebben we de eerste week bijna geen enkele toerist gezien. Waar in Thailand op elke hoek van de straat een toeristenbureau zit moet je hier in Indo er echt goed naar zoeken. Ze spreken hier allemaal superslecht engels en we zien heeel veel hoofddoeken. Indonesië is 1 van de grootste moslimlanden.. Ja dit was even wennen allemaal en een hele cultuurshock, maar inmiddels na 2 weken zijn we er wel aan gewend.
Maargoed, nadat we tot een uur of 1 in ons bed hadden gelegen besloten we op zoek te gaan naar een ontbijtje. Daar gingen we dan, de straat op in ons korte broekje en hempje. Hier in Indonesië hangen veel mensen de hele dag op straat (voornamelijk mannen/jongens). Dus toen wij op straat liepen keek, wees, lachte en roepte echt iedereen wat naar ons. En oh wat voelden wij ons ongemakkelijk en zelfs een beetje bedreigd! Nu we wat langer in Indonesië zijn weten we dat de meeste mensen het allemaal niet kwaad bedoelen en het heel interessant vinden om blanke toeristen te zien (want die zien ze hier dus niet vaak, alleen op tv en in tijdschriften). En aan al die aandacht wen je best wel snel, haha.
We hadden gehoord dat de 'Jalan Jaksa Street' een beetje de backpackersstraat van Jakarta was, dus een taxi aangehouden en gevraagd of die ons daar heen wilde brengen. In tegenstelling tot de drukke backpackersstraat in Bangkok, viel deze straat nogal tegen. Er waren maar een paar restaurantjes, toeristenbureautjes en hostels. We zijn hier welgeteld 8 andere backpackers tegengekomen!
Jakarta valt ons een beetje tegen en we hadden al gelezen dat je niet lang in Jakarta moet blijven hangen. Daarom de volgende dag een tuk tuk gepakt naar het treinstation waar we een kaartje hebben gekocht
om de volgende dag naar Bandung te gaan. Nadat we ons kaartje hadden gekocht zijn we met de taxi naar Kua Dula gegaan. Hier vind het gouveneursgebouw, dingen van batavia en de haven. We hebben daar een mooie roze fiets gehuurd met 2 roze hoedjes en zijn een beetje langs alle dingen gaan fietsen. We waren natuurlijk 100 keer verkeerd gefietst, en niemand die ons de weg uit kon leggen omdat ze geen engels spreken, en iedereen maakte foto's van ons, filmde ons en er werden dingen naar ons geroepen zoals 'hee babe, i love you' en 'you're beautifull'.
Toen begon het te regenen en besloten we naar een shoppingcenter te gaan. Die heb je hier in Jakarta super veel en ze zijn onwijs groot. Alleen wij er om kwart over 4 aan en je raad het al, om 5 uur ging het sluiten!
Helaas pindakaas. Dus maar terug naar ons hotel en ook deze taxi chauffeur kon pas na een uur ons hotel vinden.. Grr. 's Avonds nog naar een ander warenhuis gelopen wat tot 10 uur open was en dat was wel heel leuk.
Zaterdag 23 februari eerst in het hotel ontbeten, je krijgt rijst als ontbijt, en daarna naar het treinstation gegaan want om 10:35 uur vertrok onze trein naar Bandung. Deze treinreis was ech super mooi.
In Jakarta zie je allemaal torenhoge gebouwen maar dat ging al snel over in sloppewijken. Het verschil tussen armoede en rijkdom is hier zo groot! Nadat we Jakarta uit waren kwamen we langs super mooie natuur, heel veel rijstvelden! Wel zie je hier overal bergen met afval en rivieren die vervuild zijn. Mensen poepen, plassen en wassen zich er gewoon in.
Rond 2 uur 's middags kwamen we aan in Bandung. We hadden nog geen hostel geboekt, dus het eerste wat gebeuren moest was een hostel vinden. Zo gezegd zo gedaan! Bij de uitgang van het treinstation was een taxi service en die wist wel een goedkoop hostel voor ons. Voor 4 euro heeft die ons erheen gebracht en wij worden hier serieus opgelicht waar we bij staan. Het was namelijk nog niet eens 5 minuten rijden erheen. Het was hier trouwens ook echt even wennen met het geld, want wij ware natuurlijk de thaise bath gewend. En dat was al groot geld, maar nu moeten we alles omrekenen naar roepia en dat gaat echt in duizenden. 1 euro is ongeveer 12.000 roepia. Het grootste briefgeld wat ze hier hebben is een briefje van 100.000 roepia (dat is 8 euro en 50 cent), moet je nagaan hoe dik onze portemonnee is! Maar om niet af te dwalen, we boekten dus een kamer bij het hostel waar de taxi ons afzette. Wel leuk, want in dit hostel zaten ook nog 4 andere Nederlandse toeristen (wel een stukkie ouder dan dat wij zijn). Je ziet hier niet veel toeristen, maar de toeristen die je ziet zijn vaak Nederlanders! We zijn 's middags de straat op gegaan en ook hier zit iedereen ons aan te staren, naar ons te wijzen en te roepen.
De dag erna zijn we naar de jeansstreet gegaan, een bekende straat in Bandung met winkeltjes. Daarna zijn we met 2 oude Nederlandse dames uit ons hostel naar de Anklung muziekschool gegaan. Hier wordt muziek gemaakt op bamboo door kinderen. We kregen een voorstelling van 2 uur. Ik had deze voorstelling 5 jaar geleden ook al gezien maar het was nog steeds even leuk!
Maandag 25 februari ging om 07:15 uur onze wekker want we hadden een tour van 8:00 tot 20:00 gepland. We gingen naar de vulkaan 'Papandayan'. Een actieve vulkaan. Het was 3,5 uur erheen rijden. De vulkaan is helemaal niet toeristich en tourbureautjes hebben deze vulkaan niet in hun programma opgenomen omdat veel chauffeurs er niet heen willen rijden. We kwamen er al snel genoeg achter waarom niet. Door de regen zijn de wegen hier erg slecht. Om bij de vulkaan te komen moesten we een stijle kronkel weg omhoog en overal op de weg lagen stenen. Wat een top chauffeur hadden wij! Bij de vulkaan aangekomen kregen we een engels sprekende gids. Samen met hem hebben we zo'n 2,5 uur over de vulkaan gelopen (waar waren we nouuu dan weer aan begonnen dachten we, berg op.. berg af..) en hij heeft ons allemaal mooie dingen laten zien.
Toen weer 3,5 uur terug rijden naar ons hostel en onderweg zijn we nog gestopt bij een resort die een super warm zwembad had. Wat waren wij gesloopt toen we weer terug waren en ons plan was om vroeg te gaan slapen. Dus wij lagen rond 22:00 al in ons bedje toen er opeens een kereltjes van het hostel aan onze deur stond. De volgende dag zouden we namelijk Bangdung verlaten en doorgaan naar Pangandaran en daar hadden we een mini tourbusje voor geboekt. Maar het hotel mannetje kwam ons heel leuk vertellen dat het busje kapot (?) was en dus niet meer reed. Ze hadden ook geen andere busjes meer beschikbaar. Fijn! Volgens de andere Nederlandse backpackers in ons hostel ging dat wel vaker hier zo.. Dus toen zaten wij met het probleem: Hoe moeten we nu naar Pangadaran? Besloten om maar te gaan slapen en het de volgende dag wel te zien.
Dusss, dinsdag 26 februari. De grote vraag van de dag, hoe gaan we naar Pangadaran! Er rijden hier namelijk ook geen treinen naar toe. Uiteindelijk hebben we besloten om een taxi te nemen naar het busstation en daar te kijken of er een bus heen ging. En dat ging er! Een publieke bus. Een gammele bus die er 8 uur over deed. En natuurlijk zaten er in de bus alleen maar indo kerels die ons stom zaten aan te staren en zaten te giechelen als wij langs liepen. Maar op naar Pangandaran! Om 10 uur 's avonds kwamen we eindelijk aan. Daar stonden we dan midden in Pangandaran met onze koffers. Er kwamen allemaal mannetjes op ons afgestormd en uiteindelijk hebben we besloten een becak (een fiets met een bakjes ervoor waar je in kan zitten) te pakken en die bracht ons naar een goedkoop hosteltje. Koffer neergezet en meteen de straat opgegaan want we hadden allebei super honger. Het was hier al iets toeristischer! Uiteidelijk belandden we in een barretje aan het strand (!) waar indo's live muziek maakten. Super leuk! Daarna lekker ons bedje ingedoken want we waren behoorlijk moe door de lange reis.
Dag erna wilde we even een dagje niks dus zijn we naar het strand gegaan. Het zand is hier donkerbruin in plaats van wit. Alleen, we waren echt de enige die op het strand lagen. Heel apart. Wij dachten dat het in Thailand warm was, maar als het hier onbewolkt is dan is het zooo warm!
De volgende dag hebben we een scootertje gehuurd en hebben we Pangandaran en de omgeving verkend. Wel interessant om te zien hoe de mensen hier leven. De dag afgesloten door 's avonds weer naar de bar te gaan waar we de eerste avond ook waren. Er werd speciaal een liedje voor ons opgedragen, super leuk!
Vrijdag 1 maart zijn we weer vroeg opgestaan want er stond ons weer een reis te wachten van 6,5 uur naar Yogjakarta! We kwamen hier rond 3 uur 's middags aan en we pakten allebei weer een becak en gingen opzoek naar een slaapplek. Het is hier een stuk toeristischer (heu heu heu) en overal waren hostels dus we hadden al snel een kamer gevonden. Alleen het bed was aan de nogal kleine kant. Daarom zijn we de volgende dag naar een ander hostel gegaan met een groter bed en ruime keuze uit ontbijt! We hebben die dag zelf een citytour gedaan. We zijn naar de grote bekende straat Malioboro street gegaan, naar Vredeburg en het watercastle. 's Avonds zijn we wezen stappen. In de lonely planet stond een leuke nachtclub dus we dachten daar gaan we heen! 20 minuutjes met de taxi erheen. Het was echt een super exclusieve club. Wij hadden een kort broekje met een topje aan en dachten eerst, kan dit wel? Maar bij de nachtclub aangekomen zagen we alleen maar meiden met super korte rokjes en jurkjes, en hele hoge hakken. Stonden wij dan, op onze slippers.. Maar we hebben wel lekker gedanst!
De dag erna hadden we een tour geboekt naar de Prambanan. Een hele mooie grote Hindoe tempel. Hier in Yogjakarta merken we pas echt iets van het regenseizoen. In alle andere plaatsen hebben we er niet echt last van gehad, maar hier begint het rond 2 uur 's middags te regenen,
tot 's avonds 8 uur. En hard ook! Dus daar liepen we dan met een parapluutje bij de tempel. Volgende dag vroeg opgestaan om het paleis te bezichtigen, want die was maar tot 13:30 uur open en om 10 uur 's ochtends zou een een voorstelling plaatsvinden. 's middags begon het weer te gieten dus een taxi gepakt naar een groot overdekt winkelcentrum. In dit winkelcentrum zat ook een bioscoop dus toen hebben we maar een filmpje gepakt. Er waren maar 2 engels gesproken films. Een cartoonfilm of een horrorfilm. Maar voor de horrorfilm gekozen,
en gillen dat we deden in die zaal! Haha.
Gister hadden we een tour geboekt naar de Borobodur. Deze heeft ooit op de lijst gestaan van 1 van de 7 wereldwonderen. Gelukkig was het droog! Het was heel mooi, maar het leek of wij daar meer de attractie waren dan de Borobodur zelf. Iedereen wilde weer met ons op de foto of zat stiekem foto's van ons te maken, wat wij niet snappen want wij lopen erbij als 2 kleine monstertjes. Vandaag hebben we een lekker relax dagje ingelast want van al die dingen bezichtigen word je best moe. And guess what? Als wij plannen een heel dagje binnen te blijven (we hebben lekker op bed een filmpje gekeken) is het de hele dag zonnig! Maarja, vanavond gaan we vroeg naar bed want onze wekker staat voor vannacht op 03:15! Want morgenochtend om 06:35 vliegen we naar Bali!
Onze planning was om 3 weken door Java te reizen maar we hebben besloten om eerder naar Bali te gaan waardoor we misschien nog een week naar Lombok kunnen gaan. We hebben nu 2 weken lang cultuur gesnoven dus nu vinden we het wel weer tijd voor een beetje strand!
Want al ons bruin is er langzamerhand aan het afgaan :( Op Bali is het 7 uur tijdsverschil met Nederland, nog een uurtje eerder dus!
Wat Bali ons brengt gaat Marjo jullie de volgende keer vertellen! Oh trouwens, na 5 weken mailcontact met reisorganisatie Kilroy zijn ein-de-lijk onze vluchten omgeboekt. Mart komt op zondag 14 april om 06:50 weer terug in Nederland en Marjo komt op vrijdag 24 mei om 06:50 weer terug in Nederland.
Heel veel lieeeeefs xxx Marjo & Mart
En wisten jullie trouwens dat ..?
- Als je pech hebt en dicht bij een moskee zit (en die zijn hier veel) elke ochtend om 5 uur wakker wordt omdat die moskee dan dienst heeft
- Wij ons hostel in Bangdung hebben opgelicht en mooi niet hebben betaald voor onze laatste nacht
- Alle mannen hier roken
- Jongens van een jaar of 7 ook al roken en scooter rijden
- Echt iedereen hier vraagt of we zusjes zijn!
06 Maart 2013 - 13:05
André Riibers:
Geweldig leuk en amusant verhaal weer, meiden! Ik heb het met een grote glimlach en veel gevoel van trots gelezen!
Toppers zijn jullie!
Geniet van alles!
Kus en liefs.
Papa - André -
06 Maart 2013 - 22:39
Gerda:
Hallo Meiden.
Wat leuk om weer een bericht van jullie te ontvangen!
Een hele onderneming...zoveel plannen,reizen en bezichtigen!
Super wat jullie mee maken toch?
Logisch dat die kleine mannetjes jullie na roepen en foto"s maken...
ze zien niet dagelijks zulke beauty,s
daar zijn de vrouwen klein en donker
in vergelijk met jullie zijn jullie modellen.....
Geniet samen van de verdere reis!
Knuf en x
Gerda..
13 Maart 2013 - 09:46
Lia:
Hey meiden superleuk verslag weer en lang zeg ! Wat veel verschillende dingen hebben jullie inmiddels beleeft . Zal wel een hele grote aanpassing zijn als je straks weer terug bent .
Ben benieuwd marjolein hoe het straks is als je alleen bent , maar dan ben je inmiddels zoveel gewent !!
Dan verrast je niet veel meer denk ik , en je moet nu ook heel vaak improviseren zo te lezen .
Hier was het gister net siberië met sneeuw en kou en vannacht was het -10 dus een regenbuitje is niks vergeleken bij het belgische 'voorjaar '.
Dit weekend een klein feestje omdat robbin 16 wordt en dan hopelijk echt richting voorjaar !!
Kijk uit naar je volgende belevenissen geniet want de tijd gaat snel ook al blijf je langer marjolein .
Heel veel groetjes en leuke avonturen Lia Rob en Robbin -
15 Maart 2013 - 17:06
Oma Walraven:
Hallo m en m
Zo het word weer tijd voor een praatje wat een ondernemende tantesz ijn jullie en at hebben jullie weer een hoop beleefd ,wat zijn jullie stoer Lein spreken jullie steeds engels dan zal je het wel goed leren .
Ik heb begrepen dat jullie al weer naar Balie zijn vertrokken wat een wereld reizegers zijn jullie toch en wat maken julli een hoop mee wat zal je een hoop te vertellen hebben als je weer thuis bent .
Kan je niet wat zon hier naar toe sturen want het is hier bere koud het sneeuwd alweer de hele middag ,het lijkt wel of het nooit voorjaar word .
Ik hoorde van mama lein dat je een tato hebt laten zetten kijk goed uit dat het niet gaat zweren weet je nog van die piercing .
Wat gaat de tijd vlug voorbij je bent al bijn 3maanden weg .
We gaan zondag naar Lia voor Robbin zijn verjaardag hij word 16 hij heeft de theorie voor debromfiets niet gehaald jammer maar over 14dagen gaat hij het weer proberen .
Heb je al gesnorkeld Lein wat is dat mooi he en zwemmen er ook dolfijnen ensteeds maar lekker vers fruit zeker hou het gezond en nog hhhhhhhheeeeeeeeeeeeel veel plezier Opa en Oma hoog